Veldgids Libellen - aanvullende informatie

Welkom op de internetsite met aanvullende informatie bij de Veldgids Libellen. In de gids zelf staan foto's van alle soorten uit Noord- en Centraal Europa. Deze site geeft enkele handige figuren, aanvullende foto's van bijvoorbeeld enkele libellensoorten uit Zuid- en Oost-Europa die niet in de veldgids staan. Op die manier willen we zo compleet mogelijk zijn, en het mogelijk maken om in heel Europa libellen op naam te brengen. 

In november 2007 is de vijfde druk uitgekomen, nadat van de eerste vier drukken inmiddels 10.000 exemplaren verkocht zijn. In de vijfde druk is zeer veel veranderd. De voorkant nog het minst maar wel met Weia Reinboud als derde auteur toegevoegd.door De schutbladen aan de binnenzijde van de gids zijn nu gevuld.door De gids is dikker (288 pagina's) en er staan een derde meer foto's als in de oudere drukken en van de oude foto's is bijna de helft vervangen. De mooiste foto’s van 71 veelal Nederlandse fotografen en fotografes staan nu in de gids. Per families zijn twee introductiepagina's toegevoegd door Daarin worden aan de hand van foto’s handige tips gegeven hoe een soort door binnen de familie op naam zou kunnen worden gebracht. Voor de Benelux-soorten zijn nu ook stippenkaartjes opgenomen met oude waarnemingen (van voor 2000) en recente waarnemingen (van na die tijd) uit Noord-Frankrijk en de Benelux. 

KanaaljufferVogelwaterjufferCoenagrion ponticumNoordse witsnuitlibelSteenrode heidelibel

Dat deze site bestaat staat in de vierde (2004) en vijfde (2007) druk van de Veldgids. In de eerste vier drukken staan de soorten altijd op dezelfde pagina. De volgorde van de vijfde druk is nu echter gelijk aan die van de Dijkstra & Lewington (2007, engels; 2008, Nederlandse vertaling). Hierdoor kunnen beide gidsen optimaal naast elkaar gebruikt worden.

Veel plezier met rondkijken  Marcel Wasscher marcel.hilair@12move.nl ,  Frank Bos en frank@bos.nl en Weia Reinboud weia (at-symbol) at-A-lanta (dot) nl . Dit team is hier te zien door en vragen of commentaar voor de vijfde druk kan je altijd naar ons toemailen.

Om een Veldgids libellen bestellen klik hier, naar de site van de KNNV Uitgeverij waar ook voor "De Nederlandse libellen" de nieuwe Nederlandse libellenatlas, het kleine "Libellen in beeld" en het praktische "Praktisch natuurbeheer: vlinders en libellen" te koop zijn.

door